dinsdag 15 november 2011

Tuinieren in een serre

Geef uw tuin een extra dimentie

De meeste huizen hebben een voortuin en een achtertuin met bomen en gras. De bewoners kunnen gemakkelijk een paar veranderingen aanbrengen om de tuin beter te maken dan voorheen. Het is een mooie hobby om de vrije tijd door te brengen in die tuin en het kan zelfs nog beter door te beslissen een serre in de tuin te zetten.
Het eerste dat moet gedaan worden is bepalen waar de serre zal geplaatst worden. Is er genoeg plaats voor een vrij staande serre of als er wijnig plaats is, kan de serre tegen een tuinmuur of tegen het huis worden gebouwd.

Bepaal eerst de afmetingen van de plaats waar de serre moet komen te staan. Een serre heeft voldoende zonlicht nodig voor de planten en heeft schaduw nodig als het te warm wordt. even observeren op verschillende tijdstippen, vroeg op de dag, s'middags en s'avonds is zeker aangewezen.
Het klimaat speelt zeker een rol, koude in de winter en warmte tijdens de zomer. Misschien is het aangewezen verwarming en ventilatie te installeren om de planten beter te laten groeien en bloemen te laten bloeien.

De keuze van dergelijke systemen hangt vooral af van de grote van uw serre, oppervlakte en hoogte. Misschien opteert u voor een kleine serre en hebt u deze installaties niet nodig. Het hangt er maar vanaf wat het doel is met uw serre.

Hoe u ook beslist de serre moet voldoende ruimte geven zodat uw planten voldoende zuurstof en kooldioxide kunnen verwerken.

Een andere manier om uw planten te geven wat zij nodig hebben, planten hebben zonlicht nodig, is bepalen uit welk materiaal de wanden en het dak zal op getrokken worden.
Traditioneel is gewoon glas de beste keuze, maar afhankelijk van welke planten u wilt kweken kan het ook interessant zijn plastiek folie of plexiglas te gebruiken.


Dit is ook van belang dat u hiermee rekening houdt als u planten gaat aankopen. Uw tuincentrum kan u hierbij helpen of desgevallend de labels welke aan de plant hangen.

Eens u uw keuze gemaakt hebt, hebt u twee mogelijkheden. Ofwel maakt u zelf een schets en laat u materialen aanvoeren, ofwel laat u uw serre bouwen. U kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor een kant en klaar bouwpakket.

De grond waar de serre komt te staan kan best voorbereid worden voordat de constructie plaats heeft. Maak de aarde goed los, voeg eventueel al bemesting toe en maak de grond goed nat. Zo komen uw planten meteen in een goede omgeving terecht.

Later kunt u uw serre nog verbeteren door het toepassen van hydro-cultuur, waarbij u plant kunt laten groeien zonder extra grond te moeten vrijmaken.

Let er ook op dat u de gepaste gereedschappen in huis haalt om in uw serre te werken. Sommige tuingereedschappen zijn gewoon weg te grof of groot om in een serre gebruikt te worden. zet uw gereedschappen en serre benodigdheden in een kastje achter slot, zo voorkomt u dat de kinderen ermee zouden spelen (alles is niet even onschuldig en kan zelfs gevaarlijk zijn voor kleine kinderen).

Tuinieren is niet alleen het terrein van de professionelen. Iedereen met een beetje inzicht kan op een creative manier de tuin naar zijn hand zetten. Mits het leren van de juiste technieken voor het onderhouden van een serre en aanplanten van de gepaste platen, zal uw serre al snel uitgroeien tot een gegeerd plekje in uw tuin.

Aanbevolen literatuur:

Praktisch handboek serre en plantenkas


Auteur: Jorn Pinske

Een eigen plantenkas in de tuin: overzicht van de soorten - de zelfgebouwde constructie - de solarkas - regels en voorschriften - standplaats - fundering - materialen - dakbedekking Bouw en inrichting: constructietips - verlichting - verluchting - vochtigheid - verwarming - zonwering Plantenkassen, broeibakken en folie efficiënt gebruiken - planten beschermen achter glas - kweken in een plantenkas De meest geliefde planten voor de plantenkas: groenten - kruiden - zomerbloemen - bloembollen kweken - cactussen - orchideeën - bromelia's - insectivoren - kuipplanten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten