maandag 18 juni 2012

Zelf een kleine serre bouwen



Een eigen kleine serre bouwen kan een prettige en leerzame ervaring zijn, vooral als u handig bent met gereedschappen.

Kies een goed gedraineerd en effen stukje grond voor uw serre. Bij het kiezen van die plaats moet u rekening houden met wat u in uw serre wilt zetten en doen. Als u nieuwe plantjes wilt kweken mag uw serre wat meer schaduw hebben. Wilt u daarentegen groeten kweken dan is veel zon onontbeerlijk.

Op een goed zonnige plaats hebt u de meeste mogelijkheden. Als u dan echt schaduw nodig hebt, kunt u dit oplossen doormiddel van een schaduwnet of met rieten matten. Uw serre staat dus best op een open plek waar zon en wind volop toegang hebben. Een serre omringt door gebouwen en bomen zal dan ook weinig productief zijn.

Een tweede punt om in overweging te nemen is de grootte van uw serre. De beste regel is hier rekening te houden met de tijd die u hebt om uw serre te onderhouden. Lege ruimten vergen meer tijd aan onderhoud dan de beplante delen. Een broeikast heeft permanent aandacht nodig.

Als u dan toch weinig tijd hebt is het beslist de moeite om te investeren in het automatiseren van een aantal zaken, zoals; automatische raampompen voor de verluchting, verwarming, vochtigheidsregeling, kunst verlichting en een sproei systeem. Hiermee kunt u de weinige tijd beschikbaar, besteden aan uw planten.

In de handel zijn allerlei geprefabriceerde serres voorhanden. Deze kits zijn met een minimum aan handigheid en gereedschappen in elkaar te zetten. Kleine serres kunt u dan ook vinden voor een betrekkelijk lage prijs.

Beste prijs/kwaliteit verhouding:

ECO Basic

Een tweede voordeel van een Kant en Klaar Kit is dat alle nodige materialen in één keer voor handen zijn, waardoor u niet zelf moet zoeken met welke middelen u de constructie moet overeind krijgen. Ik denkt hierbij aan dingen zoals; ventilatie, lekken, vochtigheid, deze zijn met een kit allemaal al voorzien.

Wanneer u echter moet rekening houden met een beperkt budget, dan kunt u natuurlijk overwegen uw serre zelf te ontwerpen en te bouwen.
kleine houten serre


Hier zijn nog wat tips mocht u beslissen uw serre zelf te ontwerpen:

  1. Maak een eenvoudig ontwerp dat met gemakkelijk te vinden materialen kan gebouwd worden. Hout is hierbij een uitstekend alternatief.
  2. Pas uw ontwerp aan naargelang het klimaat waar u woont. Streken met strenge winters vragen om andere materialen dan plaatsen met heel zachte winters.
  3. Maak uw plan zo dat de afmetingen kunnen gestandaardiseerd worden, zoals veelvouden van 60 cm. Ga even een licht op steken bij leveranciers en handelaren.
  4. Hou rekening met wat u in uw serre wilt planten. Groenten kweken bijvoorbeeld is heel verschillende dan het kweken van sierplaten. Als u een cactus liefhebber bent zult u heel andere voorzieningen moeten hebben dan dat u kruiden zou gaan kweken.
  5. Zorg voor een back-up systeem, zoals opvangen van regenwater.
  6. Als u kiest voor hout, kunt u best gebruik maken van druk geïmpregneerd hout, dit heeft een veel langere levensduur en is dus veel economischer op langere termijn.
  7. Gewoonlijk wordt een serre dicht gemaakt met glas. Een bijzonder goed alternatief is policarbonaat platen. Een economische oplossing is evenwel mogelijk met gewoon plastiek folie.
  8. Alhoewel u voor de constructie een goede fundering dient te voorzien, is het niet nodig een vloer te leggen. Een betegeld  pad van ongeveer 60 cm breedte langs door uw serre voldoet voor een gemakkelijk onderhoud.
  9. Voldoende ruimte voor grotere planten is onontbeerlijk. Een goede verdeling is 2/3 voor planten en de rest voor kweektafels en uw werktafel.
Wat u ook beslist hoe uw serre er zal uitzien, wens ik u veel plezier met uw nieuwe serre.

Aanbevolen literatuur:

Praktisch handboek serre en plantenkas

Auteur: Jorn Pinske

Een eigen plantenkas in de tuin: overzicht van de soorten - de zelfgebouwde constructie - de solarkas - regels en voorschriften - standplaats - fundering - materialen - dakbedekking Bouw en inrichting: constructietips - verlichting - verluchting - vochtigheid - verwarming - zonwering Plantenkassen, broeibakken en folie efficiënt gebruiken - planten beschermen achter glas - kweken in een plantenkas De meest geliefde planten voor de plantenkas: groenten - kruiden - zomerbloemen - bloembollen kweken - cactussen - orchideeën - bromelia's - insectivoren - kuipplanten
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten