woensdag 3 april 2013

Zelf een houten serre bouwen

Dit is voor de amateur de eenvoudigste manier om een eigen tuinkas te bezitten

Dat een kleine serre in de tuin veel voordelen biedt hoeft geen betoog. Een kant en klaar tuinkas is dan wel de snelste manier om mee te starten, toch heeft dit wel is waar zijn prijs. Het is ook mogelijk dat je jouw gading niet vindt in de voorgestelde afmetingen, of heb je speciale wensen wat de vorm en afmetingen betreft.

Op maat laten maken kan dan ook heel erg duur worden.

Voor de knutselaars onder ons is dit echter geen bezwaar. Met behulp van een paar gereedschappen, een portie hout en een goeie bouwtekening heb je alles om te starten.


De eenvoudigste serre die je kunt maken is een plastiek tunnelserre. Met stevig een  houten frame, enkele pvc buizen en serre plastiek om er over te spannen maak je zo op korte tijd een plekje waar je planten kunt kweken en beschermen.

Je kunt ook kiezen voor een elegantere vorm met een houten skelet en serre glas. Dat vraagt wel wat meer tijd om te maken, maar is dan ook veel duurzamer dan de plastiek tunnel.
Welke oplossing je ook kiest, het belangrijkste is dat je aandacht besteed aan de afwerking; waterdicht, verluchting en warmte huishouding.

Ik dit artikel help ik jou op weg met een tunnel serre.

Het eerste dat je moet voorzien is een fundering
Figuur 1: voorbeeld fundering
Figuur 1 toont een voorbeeld van een fundering gemaakt met betonnen boordplaten. De fundering voorziet twee plant en zaai bedden van elk 90 cm op 3m60 en een pad van 60 cm. Deze afmetingen zijn enkel bij wijze van voorbeeld, hoe groot jij deze moet maken hangt af van hoeveel plaats jij wilt gebruiken voor jouw serre.

In de volgende afbeelding heb ik met een paar lijnen aangegeven waar wij naartoe willen.


Figuur 2: schematische voorstelling
Je hebt ruimte nodig. Hoog genoeg om er rechtop te kunnen staan (± 2m) en voldoende ruimte om planten te laten groeien.

Om die ruimte te creëren heb je een houten frame nodig en pvc buizen om de bogen te maken. In de volgende figuur vindt je de details voor het houten frame.


Voor een goede ondersteuning heb je drie frames nodig (voor het voorbeeld met een lengte van 3m60). Als je tunnel wilt bouwen die langer en ook breder is mogen de frames maximaal 2m uit elkaar staan, dit om voldoende stevigheid te vrijwaren.

Verbind de frames links onderaan, de nok (boven/midden) en rechts onderaan met een plank of een lat, zodat alles rechtop blijft staan. Boor de onderste latten vast op je fundering.

De volgende taak is pvc bogen maken voor het bevestigen van het plastiek folie. Deze bogen kun je best vervaardigen met elektriciteitsbuis pvc 5/8” (16mm). Deze buizen vindt je in elke goede doe het zelf zaak. Zij zijn verkrijgbaar in lengtes van 3m.

Voor de afmetingen van ons voorbeeld heb je 10 lengtes nodig, vijf links en vijf rechts. De bogen worden gemaakt beginnend aan het voorste frame en verder om de 90cm, met de laatste boog over het achterste frame.

Duw de buis tegen de fundering een 20-tal cm in de grond en veranker de buis met een beugel aan de fundering.


Buig de buis tot een kwart boog en veranker op de nok met een beugel. Zaag de buis nu op lengte.


Als alle bogen rondom bevestigd zijn ben je klaar om het serre plastiek aan te brengen.

Leg het folie gelijk over de constructie, evenveel overhang vooraan als achteraan. Zorg voor een plastiek overschot langs de zijkanten. Rol het folie terug op tot aan het midden. Begin in het midden met het folie te bevestigen aan de pvc bogen. Voor het bevestigen kun je bundelbanden gebruiken. Werk van het midden naar de voorkant en zorg dat het folie mooi strak zit. Doe hetzelfde voor de achterzijde.
Bedek te onderzijde van de folie met een laag aarde, zo zit alles gelijk dicht en stevig.

Maak de voorkant en achterkant dicht met het overgebleven folie. Bedenk wel een doorgang vrij te houden om je tunnel serre te betreden.

Zo je serre is klaar voor gebruik.



Aanbevolen Literatuur:


Praktisch handboek serre en plantenkas


Auteur: Jorn Pinske

Een eigen plantenkas in de tuin: overzicht van de soorten - de zelfgebouwde constructie - de solarkas - regels en voorschriften - standplaats - fundering - materialen - dakbedekking Bouw en inrichting: constructietips - verlichting - verluchting - vochtigheid - verwarming - zonwering Plantenkassen, broeibakken en folie efficiënt gebruiken - planten beschermen achter glas - kweken in een plantenkas De meest geliefde planten voor de plantenkas: groenten - kruiden - zomerbloemen - bloembollen kweken - cactussen - orchideeën - bromelia's - insectivoren - kuipplanten