woensdag 8 april 2015

Ecologisch tuinieren in de hobby tuin

De amateur tuin leent zich bijzonder goed om aan ecologisch tuinieren te doen. Ook al kan dit op het eerste zicht wat ingewikkeld lijken, toch zijn er veel voordelen die erop wijzen dat ecologisch werken in de hobby tuin de meest haalbare kaart is.

Waar in de landbouw economische factoren de hoofdrol spelen, zoals hoeveelheid oogst, personeelskosten en schommelende marktprijzen, is dit voor de amateur helemaal geen punt. Daarbij komt dat door de kleinere omvang van de particuliere tuin, alles meer overzichtelijk blijft en ingrijpen op omstandigheden sneller en milieu toleranter kan gebeuren.

Trouwens de belangen van de amateur liggen in het hebben van een mooie tuin met fleurig bloeiende planten, fris groene tinten, geurige kruiden en gezonde groenten welke vers uit de tuin in de keuken komen. Kortom wij wensen ons eigen privé paradijsje in onze tuin.

Boementuin
Redenen te meer om dat klein stukje paradijs zo natuur vriendelijk mogelijk te houden. Als je met de natuur meewerkt, wordt je door diezelfde natuur rijkelijk beloont.

Kruidentuin
De ham vraag is natuurlijk; wat is ecologisch tuinieren en hoe werkt het.
Ecologisch tuinieren het is heel eenvoudig het werken in harmonie met de natuur. Met andere woorden enkel organische producten gebruiken en elke vorm van kunstmatige bemesting te vermijden, alsook het afzweren van pesticiden, insecticiden en fungiciden.

Groetetuin
Hoe het werkt is niet zo eenvoudig uit te leggen. De eerste stap is leren hoe de natuur werkt, hoe vruchtbare bodem functioneert. Het is gewoon fascinerend om te ontdekken hoe de verschillende micro-organismen op elkaar inspelen waardoor alle voedingstoffen welke planten nodig hebben ontstaan.

Naast een vruchtbare bodem is het even belangrijk om te weten hoe planten zich ontwikkelen boven de grond. Fotosynthese is hier de grote heersende meester. De samenwerking van licht, warmte en water zijn de voornaamste factoren.

Er is echter geen tuin zonder de aanwezigheid van insecten. De meesten onder ons hebben een afkeer van insecten, omdat wij regelmatig geconfronteerd worden met de akelige aspecten ervan, wespen steek, mieren beet, afkeer voor spinnen. Meer leren over het leven van de insecten geeft ons inzicht hoe we deze diertjes moeten inschatten. Vergeet niet dat heel wat insecten een positieve rol vervullen in onze tuin.

Niet alleen insecten kunnen helpen in onze tuin, ook vogels en kleine zoogdieren hebben hun deel in een evenwichtige tuin. Merels, mussen, meesjes en roodborstjes ruimen heel wat op in onze tuin. Egels zijn uitstekende slakken vangers. Het zijn onze vrienden.

Alles in de natuur kent een evenwicht, het is aan ons om bij al onze projecten rekening te houden met dit evenwicht. Hoe beter wij inspelen in de wetten van de natuur, hoe mooier en productiever onze tuin zal zijn. Dit wil niet zeggen dat wij de natuur onbelemmerd zijn gang laten gaan. Ongewenste planten (wij noemen het veelal onkruid) moeten verwijderd worden om te laten groeien wat wij wel willen hebben. Zieke planten moeten verdwijnen om te vermijden dat wij een zieke hof zouden krijgen. Onze bemoeiingen zijn nodig om het resultaat te behalen, maar wel zonder chemicaliën. 

Als je vandaag zou beginnen met ecologisch tuinieren, verwacht dan niet dat over een week of een maand alles zal gaan zoals het idealiter wordt voorgesteld. Nee overstappen naar organisch tuinieren heeft tijd nodig, in de eerste plaats om het te leren en verder om alles in verhouding toe te passen.

Ik weet zeker dat het eind resultaat jou zeker zal bevallen.

Als jij wil starten met ecologisch tuinieren kan ik je volgende handleidingen zeker aanbevelen:

Ecologisch Tuinieren

Geert Gommers en Frank Petit-Jean