zaterdag 22 augustus 2015

Tuindesign: 20 Tips en tuinideeën voor een kleine tuin met foto's!

Een kleine tuin inrichten is veelal een moeilijke taak voor de niet geroutineerde tuinliefhebber. Gebrek aan ruimte en een overvloed aan ideeën zorgt ervoor dat dikwijls de verkeerde keuzes gemaakt worden.



Misschien kunnen de volgende tips jou inspireren.



Tuindesign: 20 Tips en tuinideeën voor een kleine tuin met foto's!: "
"



'via Blog this'

Top 10 mooiste najaarsbloeiers - Intratuin

Langer plezier hebben van je tuin dat is toch wat wij allemaal willen. Kleur in je tuin maakt vooral het najaar minder somber. Najaarsbloeiers zijn dan de ideale oplossing.



Hier vindt je de Top 10 mooiste najaarsbloeiers - Intratuin:



'via Blog this'


woensdag 12 augustus 2015

Een Serre Hoort In Elke Tuin

Waarom een eigen serre een meerwaarde is voor elke tuin.



Wie wilt er geen mooie tuin hebben? Een goede vraag, want ik ken maar heel weinig mensen die schoonheid niet kunnen appreciëren. Voor de echte tuinliefhebber is dit als van vanzelfsprekend. Toch zijn er slechts weinigen die de luxe bezitten van een eigen serre.

Veelal wordt een serre in de tuin beschouwd als een sierobject, een luxe artikel waarvan de meerwaarde niet gezien wordt. Dat is echter een grote misvatting. Een plantenkas kan mooi en sierlijk zijn, maar dat is niet de fundamentele waarde ervan.

De meeste tuinliefhebbers welke zich een serre gebouwd hebben, was de bedoeling om er lekkere groenten en kruiden in te telen. Als je een moestuin hebt weet je dat de oogst heel afhankelijk is van het weer. Het is te nat wanneer het droog zou moeten zijn en te droog als de planten om water roepen. In open lucht moet je de omstandigheden nemen zoals zij zich voordoen.

Alle reden om een stukje vrijheid te nemen op de natuur elementen. Het is leuk om verse groenten te kunnen oogsten wanneer het nog niet mogelijk zou zijn omdat het buiten nog te koud is. Of wanneer het al laat is in het seizoen om dan toch nog lekkere tomaten te kunnen plukken.

Dit zijn maar een paar eenvoudige voorbeelden, doch het is zo waar. Eigen kweek smaakt altijd beter dan de groenten van de groenteboer. Ik herinner mij nog goed mijn eerste serre en de eerste kropsla die ik oogstte, wat was die lekker. Sindsdien heb ik al heel wat lekkers uit die kleine serre gehaald. Niet alleen sla maar ook worteltjes, tomaten, radijsjes, lente ui, zilver uitjes, kervel, spinazie en nog veel meer lekkers.

Dit alles op momenten dat dezelfde groenten in open lucht nog niet bekwaam waren om geoogst te worden.

Maar dit is niet het enige voordeel van een serre. Zo heb ik sinds enkele jaren aardbeien in mijn serre staan. Deze heb ik op een meter vijftig hoogte in bakken geplant, zodat ik eronder voldoende ruimte vrij heb om groenten en kruiden te kweken. Geloof me ik kan al een maand vroeger oogsten dan dat ik dat buiten zou kunnen doen.

Niettegenstaande is een serre niet alleen de moeite voor het kweken van groenten, fruit en kruiden. Het is ook een grote hulp in de siertuin.

Mijn serre is functioneel het ganse jaar door, ook in de winter.

Steeds meer worden exotische planten aangeboden op de markt. Veel van deze soorten zijn niet bestand tegen vrieskoude. Oleanders, agaven, bougainville, cactussen en nog vele andere zijn zeer mooie en zelfs uitstekende planten op terrassen en in onze siertuin. Het nadeel is echter de winter periode. Wij hebben weliswaar minder strenge winter dan vroeger, toch is vorst niet uit te sluiten. Helaas voor deze mooie planten welke niet altijd goedkoop zijn om aan te schaffen.

Meestal worden deze planten in sierlijke potten gehouden, waardoor zij verplaatsbaar zijn. Als je over een ruime veranda beschikt kun je deze exoten daar laten overwinteren. Een serre is ook hier een ideale oplossing zolang de ruimte vorstvrij wordt gehouden.

Hiervoor heb ik langs de koude zijden van mijn serre, noordwest, noord en noordoost rieten matten geplaatst tegen de glaswanden. Zo wordt die kant min of meer geïsoleerd tegen de koude wind. Als de temperatuur dan toch onder de -5 °C daalt kan een vorm van verwarming soelaas bieden, zolang jouw mooie exoten maar niet bevriezen.

In het voorjaar, vanaf maart, biedt een serre ook de mogelijkheid om je eigen eenjarige en tweejarige bloemen te kweken. Ik denk dan niet aan de vele courante variëteiten die in de handel worden aangeboden, maar wel aan soorten die minstens even mooi zijn zoals, asters, violieren, anjers, lupines, leeuwenbekjes, reukerwten, dahlia’s, knolbegonia en nog vele anderen.

Je kunt bloemen in je tuin zetten welke de meeste mensen niet hebben en nieuwe kleurcombinaties maken waar iedereen jaloers op zal zijn. Kortom een serre is veel meer dan groenten en kruiden alleen. En geloof me dit zijn maar enkele van de vele mogelijkheden.

Je kunt best stellen dat een eigen serre een verrijking is voor jou tuin plezier. Het zal jou nieuwe mogelijkheden bieden waardoor je nog meer zult gaan houden van jouw tuin en je laten genieten een jaar rond.