dinsdag 3 juli 2012

Bladluis bestrijding bij rozen doorgelicht

Bladluis op rozen is een vaak voorkomende plaag in de lente en tijdens de zomer. Het is vervelend als je jouw prachtige rozen ziet verkwijnen onder de vraatzucht van de bladluis.

bladluuis
Bladluis
De bladluis is een zuigend insect dat zeer vaak voorkomt op vele gecultiveerde rozen soorten. Wij spreken dan ook over zuigschade bij rozen doordat de luizen zich voeden met het plantensap. Dit resulteert in het geel worden van de bladeren.

honingdauw
Bijschrift toevoegen
De grootste schade is merkbaar door een zwarte kleverige stof (honingdauw) op de bladeren en de takken. Deze zwarte stof zijn de uitwerpselen van de bladluis welke veel suikers bevatten. Na verloop van tijd vormt zich hier roetdauwschimmel, waardoor de plant vervolgens volledig zal afsterven.

Hoe bladluis voorkomen?

Bladluis voorkomen begint al bij de aankoop van nieuwe rozenplanten. Alhoewel rozen in de late herfst aankopen veel voordeliger is (aankoop met naakte wortel), raad ik aan om uw rozen te kopen tijdens de zomer. Momenteel worden de meeste rozen in pot aangeboden.

Het grote voordeel is dat je de plant kunt zien in volle glorie. Let dan vooral op dat de planten stevige takken en glanzend donker groene bladeren hebben, stevige bloemknoppen hebben en vooral dat er onder de bladeren geen bladluis larven te vinden zijn (bruine stippen op de bladnerven). Een bijkomend voordeel is dat je bij in pot gekweekte rozen tijdens de zomer gemakkelijk kunt zien dat je de juuiste bloemkleur hebt.

Wilde rozen zoals de rosa rugosa zijn van nature bestand tegen de bladluis en zullen slechts zelden aangetast. Je moet dan wel, deze wilde rozen welke veel hoger groeien dan de geciltiveerde rozen en tevens kleinere bloemen hebben, kunnen apprecieren.

Een tweede methode om bladluis te voorkomen is er op te letten dat er geen mieren colonie in de buurt van je rozen zijn. Mieren zijn de voornaamste verspreiders van de bladluis. het is namelijk zo dat de mieren verzot zijn op de uitwerpselen van de bladluis vanwege het hoge suikergehalte ervan. Het is zelf zo erg dat de mieren de bladluizen overbrengen van de ene op de andere plant. Zij houden er als het ware een bladluizen boerderij omwille van de zoete lekkernij.

Een eerste stap hierbij is te zorgen dat er geen of toch minder mieren in de buurt van jouw rozen zitten. De beste methode hiervoor is het plaatsen van mieren vallen (mierendoos) in de buurt van het mierennest. Misschien niet echt een 100% biologische manier, maar wel zeer effectief en beslist minder brutaal dan azijn of heet water op het nest te gieten.

Eens de mieren weg zijn kun je de bladluizen zelf te lijf gaan.

De beste manier is voor zeker het scheppen van biologisch evenwicht in uw tuin. De natuur is zelfregelend. De combinatie van verschillende insekten, wisselwerking van verschillende planten op elkaar, bodem samenstelling, micro organismen, het is één groot geheel waarbij het ene invloed heeft op het andere.

lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Bij rozen in combinatie met lavendel en/ofwel met sieruien krijg je een gunstige wisselwerking om bladluizen op afstand houden. De aanwezigheid van lieveheersbeestjes is ook gunstig, omdat deze zich voeden met de luizen. Dit is natuurlijk erg relatief en is als hulpmiddel enkel effectief als toepassing in gesloten ruimten zoals serres.

Hoe kun je bladluis bestrijden?

Als je het niet erg vindt om de beestjes vast te nemen, kun je de bladluizen gewoon platdrukken tussen je vingers. Dat is niet alleen een vieze job, maar ook zeer tijdrovend zeker als er heel wat aantallen op de rozen zitten.

Er zijn ook de vanouds bekende huis en tuin middeltjes. Een mengsel van water, groene zeep (bruine zeep) en spiritus is zeer effectief, doch niet altijd even gezond voor de rozenplanten.

aangetaste bloemknop
Aangetaste bloemknop
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de organische bestrijdingsmiddelen.
  1. Goede buren: plant lavendel, sierui en knoflook tussen de rozen struiken. Eénjarige planten zoals tagetes (afrikaantjes) werkt ook.
  2. Brandnetel extract: meng 10 liter water met ongeveer 1 kg brandnetel (zowel de stangels, bladeren als de bloemen) en laat vervolgens twee weken trekken (af te toe omroeren). Bespuit de rozen met het extract.
  3. Look extract: doe een paar geplette teentjes knoflook in 1 liter water en laat even koken. Laten afkoelen en dan de plant sproeien.
  4. Nicotine extract: neem 5 liter water en voeg er 50 gram tabak aan toe. Breng het mensen tot kookpunt en laat het daarna afkoelen. Laat het extract verder 1 dag trekken, daarna zeven en in een plantenspuit doen. Test eerst gedurende een paar dagen op een takje buiten het zicht. Sommige variëteiten rozen reageren minder gunstig op dit sterke middel. Als de plant slecht reageert kun je uw extract best 50 tot 100% verdunnen.
  5. Koffie: je kunt jouw rozenplanten begieten met koude koffie, zelf vind ik het eleganter om koffie dras (wat overblijft in het filter na het zetten van verse koffie) door de grond van het rozenbed te mengen. Deze methode is niet echt een bestrijdingsmiddel, maar kan wel preventief toegepast worden.
Indien je niet graag zelf mengsels maakt, of niet de tijd hebt om het te doen, kun je naar een planten speciaal zaak, tuincenter of plantenboer in jouw buurt stappen om een organisch bestrijdingsmiddel te kopen. Meest bekende middelen zijn pyrethrum en Pruzit.

Er bestaan ook chemische bestrijdingsmiddelen zoals bromofos, primicarb en diazinon. Gebruik deze als het echt niet ander mogelijk is. Persoonlijk raad ik het gebruik van deze middelen ten sterkste af. Insecten hebben de eigenschap snel te muteren en zodoende immuum te worden voor chemische middelen waardoor het probleem al snel terug keert en zelfs veel erger wordt.

Ik wens je een prachtige rozentuin met weinig problemen.

Reakties zijn welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten